Reklama
 
Blog | Jiří Macák

Kde chcete žít pane prezidente?

První mou reakcí na odpovědi pana prezidenta Klause bylo: "Ježišmarjá!" V jakém to chce žít světě? Nevěděl jsem jak moc je odtržený od základních prvků světa který ho stvořil. Jak hluboce se mýlí v chápání snahy udržet trvale život na naší planetě. V požadavcích environmentalistů vidí omezování ekonomického růstu a svobody! Jakoby ochrana životních druhů, hledání a přechod na obnovitelné zdroje, maximální omezení nerecyklovatelných odpadů, promítnutí vlivu výroby na životní prostředí do cen výrobků, bylo omezováním politické svobody.

Stále více nás chce žít blíže k přírodě, a když potřebujeme načerpat pozitivní energii a v klidu porozmýšlet o svých věcech, tak tu energii a klid hledáme v přírodě. Ve větvoví stromů, v hladině řeky, v letu ptáků, šumu listí, možná jakoby zpět v náruči své matky. Ne mezi poletujícími odpadky u betonových pilířů, v hluku magistrály, nebo v regálech hypermarketu. Reklamy jsou plné přírodních krás a předhánějí se nás tak přesvědčit ke koupi propagovaných produktů. Zdravé přírodní prostředí je tedy tím nejekonomičtějším kapitálem, který máme. Jenom ten, kdo uvažuje sobecky v horizontu několika let (např.volebního období) může tvrdit, že ekologie je neekonomická. Pro něj je možná neekonomický život na celé naší planetě.

Trvalé hodnoty jsou ve vztazích a spolupráci mezi lidmi, v harmonii života člověka a přírody v trvale udržitelném životě. Ve skromné spotřebě, ale neskromnosti k morálce a vztazích k lidem a k přírodě. Jsou v každém životě na této planetě. Nejen v tom lidském pane prezidente.

22.3.2007 – Jiří Macák

Reklama