Reklama
 
Blog | Jiří Macák

Jak já vidím Trvale udržitelný život, ekologii a environmentalismus

Řekl bych, že v porovnání s délkou vývoje života planety za těch pár okamžiků moderních dějin lidstva, ztrácíme kontakt se zdravým prostředím, kde jsme vyrostli. Jaký chceme mít svět za padesát, za sto let? Co můžu dělat? Určitě můžu přispět svým vlastním životem, svojí spotřebou, svým hlasem. Co mi zbývá? Všední a ve své podstatě nevděčná práce, která není zajímavá pro televizní sledovanost ani finanční prospěch. Ale mně to nevadí. Mně se tak žít líbí.

Je dnes nějaká naděje na přežití?
Prof. Erazim Kohák: „Momentálně není. A není už nějakých 300 nebo 400 let. Máme civilizaci zaměřenou na sebezničení. Většina civilizací, které známe, sledovala předtím stejný vývoj. Zaměřila se na zvýšený rozvoj, zvýšenou spotřebu, přesáhla možnosti své hmotné základny a zhroutila se… Pokud se civilizace nepřeorientuje na život, nalézání uspokojení s dostatkem místo hledání stálého nadbytku, je tu už základní protiklad: Nekonečné požadavky a konečné zdroje…“
Takže není východisko?
„Východisko je jen v lidech. Budeme-li schopni vypěstovat generaci lidí, kterým to myslí jinak, pro něž je cennější dobrý lidský život než stálé stupňování hmotného majetku, hmotné spotřeby, jestliže vypěstujeme mladé lidi, pro které je důležitější žít spokojeně ve zdravém prostředí než mít zas nějakou další technickou hračku, pak máme šanci.“

EKOLOGIE

Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů a jejich prostředí a vztahem organismů navzájem. Jako první tak nazval a definoval tento vědní obor Ernst Haeckel v roce 1866.

Dále se ekologie užívá v širokém smyslu jako ochrana životního prostředí nebo dokonce místo přírodní prostředí (např. ekologicky šetrný výrobek znamená výrobek šetrný k životnímu prostředí). Toto užití – viz ochrana přírody.

Reklama

Ekologie může být také označení pro určitou ideologii (např. v tvrzení hlubinná ekologie je základním přesvědčením radikálního ekologického hnutí [1]). Toto užití – viz ekologismus.

ENVIRONMENTALISMUS

Environmentalismus (z anglického environment = prostředí) se zabývá vztahy mezi přírodouspolečností. Usiluje o změnu společenských, ekonomickýchpolitických mechanismů, které brání snahám o ochranu životního prostředí. Ideově zastřešuje řadu protestních ekologických hnutí.

TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ

Trvale udržitelný rozvoj je takovým způsobem ekonomického růstu, který uvádí v soulad hospodářský a společenský pokrok s plnohodnotným zachováním životního prostředí. Mezi hlavní cíle trvale udržitelného rozvoje patří zachování životního prostředí dalším generacím v co nejméně pozměněné podobě.